BÜYÜKŞEHİR, MİLLİ MÜCADELE’NİN 100’ÜNCÜ YILINDAKİ YAYINCILIK FAALİYETLERİNİ ANLATTI
BÜYÜKŞEHİR, MİLLİ MÜCADELE’NİN 100’ÜNCÜ YILINDAKİ YAYINCILIK FAALİYETLERİNİ ANLATTI
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından Milli Mücadelenin 100üncü yıl dönümünde gerçekleştirilen yayıncılık faaliyetlerini anlatmak, kültür ve sanat çalışmalarının tanıtımını yapmak amacıyla Gaziantep Sanat Merkezinde kapsamlı bir organizasyon hayata geçirildi.
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahinin talimatları, GAZİKÜLTÜR A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı M. Hakan Tanrıöverin teklifleri ve GAZİKÜLTÜR A.Ş. Genel Müdürü Prof. Dr. Halil İbrahim Yakarın koordinasyonunda Gaziantep Sanat Merkezinin (Eski Adliye) bahçesinde hazırlanan tanıtım gecesi, Antep Savunmasının simgeleri haline dönüşen Şehitkamilin annesi, Boyno Memik, Şahinbey, Özdemir Bey ve Karayılanın canlandırıldığı tiyatral gösteriyle başladı, karakterlerin eşsiz nidaları katılımcılara duygu dolu anlar yaşattı.
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin başta olmak üzere Gaziantep Valisi Davut Gül, AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Sait Kirazoğlu, GAZİKÜLTÜR A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı M. Hakan Tanrıöver ve GAZİKÜLTÜR A.Ş. Genel Müdürü Prof. Dr. Halil İbrahim Yakarın konuşmalarının yer verildiği program, milli mücadele sürecini gözler önüne seren eserlerin bulunduğu sergi alanının gezilmesi ve şiir dinletileriyle son buldu.
ŞAHİN: KÜLTÜR, KİMLİK VE TARİHTİR
Tanıtım gecesinde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, kültürüyle yükselen Gaziantep için bir arada bulunduklarını belirterek, Şampiyon şehir, şampiyon başkan kategorisine giren bir şehir olarak onurluyuz. Bu atalarımızdan gelen büyük bir miras. Yeni dünya düzeninde kimin güçlü olduğuna baktığımızda yetişmiş insan gücü olan yani beşerî sermayeyi elinde bulunduranın daha güçlü bir konumda yer aldığını görmekteyiz. Kültürel mirasın varsa geldiğin topraklardan aldığın ilham varsa donanımlı bir insan olarak toplumuna çok sayıda faydan dokunuyorsa güçlüsündür. İşte Gaziantep bu tanıma uygun düşen bir şehir. Bildiğimiz bir şey var. Söz uçar, yazı kalır. Bunu kentsel arşivimize taşımamız çok önemli. Artık, insanı merkeze alan belediyecilik anlayışı yükselen bir değer. Sosyal belediyecilik yükselen bir değer. Artık kültür kimlik ve tarihtir. Hz. Mevlananın da dediği üzere kültür bu topraklar üzerine basılmış perdenin bir ucudur. İşte buradan aldığımız ilhamla biliyor ve inanıyoruz ki ameller, niyetlere göredir. 100 yıl önce atalarımızın verdiği mücadele bizim onurumuz ve şerefimizdir. Gazi Mustafa Kemal Atatürkün memleketi överken söylediği Antepliler çalışkandır, cesaretlidir sözleri bizi Gazi yapan bizi biz yapan en önemli iki özelliğimizdir. Açlığa direnen şehir, bugün dünyanın lezzet başkenti olmuştur dedi.
GÜL: KÜLTÜR VE SANATIN İZİ ASIRLAR BOYUNCA VARLIĞINI KORUYACAK
Gaziantep Valisi Davut Gül ise şunları söyledi: Bu sene Gaziantep Savunmasının 100üncü yılı. Birçok kurumumuzun birçok etkinliği var. Bugün de Gaziantep Büyükşehir Belediyesine bağlı GAZİKÜLTÜR A.Ş.nin 100üncü yılında yaptığı kültür ve sanat çalışmalarının tanıtım gecesi gerçekleşiyor. Hep birlikteyiz. İnanıyorum ki asırlar sonra da kültür ve sanatla ilgili bugün yapılanlar gelecekte daha güçlü bir şekilde varlığından söz ettirecek. Gelecek kuşaklara aktarılacak. Dolayısıyla bu alandaki çalışmalarda emeği geçen herkesin değeri büyük. Bu yüzden emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.
Gaziantep AK Parti Milletvekili Mehmet Sait Kirazoğlu, Milli Mücadelenin 100üncü yılında gerçekleşen bu etkinliğin tarihin ve vatanseverliğin her zaman anımsanması konusunda büyük bir değer taşıdığını ifade ederek, GAZİKÜLTÜR A.Ş.nin çalışmalarından övgüyle bahsetti.
GAZİKÜLTÜR A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Tanrıöver, okumanın ve yazmanın önemine işaret ederek, Gaziantep Valiliği ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahinin öncülüğünde Gaziantepin Milli Mücadelesinin 100üncü yılında bu etkinlikte bir araya geldik. GAZİKÜLTÜR A.Ş. olarak hayata geçirdiğimiz çalışmalarla geleceğimize vatanperverlik aşılamanın amacı içerisindeyiz. Geleceğin tarihçilerinin ellerinde kalpazanların hazırladığı belgeler olmasın istiyoruz diye konuştu.
GAZİKÜLTÜR A.Ş. Genel Müdürü Halil İbrahim Yakar da gecenin ana temasını oluşturan Milli Mücadelenin 100üncü yıl dönümünde gerçekleştirilen yayıncılık faaliyetlerini anlatarak, kurum bünyesinde yürütülen kültür ve sanat çalışmalarının tanıtımını yaptı, katılımcılara detaylı bilgiler verdi.
TANITIM GECESİNDE GAZİ KÜLTÜR A.Ş.NİN YAYINCILIK FAALİYETLERİ ANLATILDI
Tanıtım gecesinde GAZİKÜLTÜR A.Ş.nin kurulduğu 2016 yılından bugüne kentin kültürü, tarihi, coğrafyası, turizmi ve mutfağının tüm yönleriyle tanıtılması için toplamda 43 kitap yayımlandığı açıklandı, şehrin hafızasını diri tutmak ve gelecek kuşaklara aktarmak için 2019 Aralık ayından bu yana okuyucularla buluşturulan Kübbiye dergisinde işlenen, Mehmet Bedri İncetahtacı, Mehmet Tekerlek, Adil Özberk, Gaziantepin düşman işgalinden kurtuluşu konularına değinildi. Gelecek kuşakların milli değerlere olan bağlılığını artırmak ve bilgi sahibi kılmak için Gaziçocuk dergisinin 10uncu sayısının yayın hayatına girdiğinden bahsedildi. Aylık olarak çıkarılan Ayıntab Haberleriyle Antep Savunmasında kronolojik olarak yaşanan olayların yeniden anımsatılması için gazetenin toplamda 9uncu sayısını çıkardığının altı çizildi. Şehrin geleneksel yapısına ışık tutmak için hazırlanan Gaziantep İkindi Söyleşileri programıyla Ali Ayçil, Abdullah Harmancı, Zeynep Arkan gibi Türkiyenin önemli şair ve yazarlarının konuk edildiğinden bahsedildi. Gazi şehirli sanatçıların Türk sanatına ve kültürüne katkılarını gün yüzüne sermek adına yılda bir defa yayımlanan Gaziantep Sanat Sergisinin (GSE) içeriği detaylandırıldı. Bunun yanı sıra bu yıl başlatılan Gaziantep Edebiyat Mahfili projesinde; şiir, öykü, kompozisyon yarışmalarından derece alan öğrencileri ile birlikte edebiyat dergisi hazırlamak için atölye çalışmalarının sürdüğü dile getirildi.
Öte yandan Kübbiye Atölyesinde Gaziantepin tescilli kutnu kumaşıyla hazırlanan hediyelik eşya ve aksesuarların giderek popülerliğini artırdığı belirtilerek, kutnu kumaşının kullanım alanının her geçen gün genişleyip hem yurt içinde hem de yurt dışında yoğun talep gördüğü ifade edildi.
GAZİ KÜLTÜRÜN KATKI SUNDUĞU KISA FİLMLER
Kurulduğu günden bu yana görsel ve işitsel mecralarda da Gaziantep tarihi ve kültürüne dair içerik üreten GAZİKÜLTÜR A.Ş. Yeşil Altın: Antep Fıstığı, 2 Gazinin 36 Saati, Antep Direnişinin Kıvılcımı: Şehitkâmil, Antepin Direnişi: Bir Şehrin Filmi, Kuşatma Belgeseli, Yaşayan İnsan Hazineleri (Mehmet Tekerlek, Tenekeci Mehmet, Abdurrahman Serdar-Ahmet Hamdi Serdar), Fıratın İncisi: Rumkale olmak üzere toplamda 6 belgeseli yayına hazırladı. Ayrıca Gaziantepin düşman işgalinden kurtuluşu anısına Azap Osman, Antep Savunmasında Türk Kadını, İstiklal Marşı, Ben Antepliyim Şahinim Ağam gibi kısa filmlerin çekimine katkı sundu.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.