BAŞKAN FATMA ŞAHİN, TÜRKİYE DOKUMA ATLASI PROJESİ İÇİN TASARIMCILARLA BİR ARAYA GELDİ
CUMHURBAŞKANI DANIŞMANI ŞAHİN: TÜRK KÜLTÜRÜNÜN TEMSİL KURUMLARI YENİLENME SÜRECİNE GİRDİ
Cumhurbaşkanı Danışmanı, Kültür Tarihçisi H. Hümeyra Şahin ise serginin farklı iklim ve kültür özellikleri bakımından Türkiye’nin aynası olarak değerlendirilebileceğini belirtti, olgunlaşma enstitülerinin son yıllarda çağdaş tasarımları yakalayarak Türk kültürünün temsil kurumları olması misyonuyla yenilenme sürecine girdiğini kaydetti. Türkiye Dokuma Atlası Projesi’nin bu konudaki öncü projelerden olduğunun altını çizen Şahin, tekstil sektöründe dünyada rekorlara oynayan Türkiye’nin bu gücünü yurt dışında etkin biçimde kullanması gerektiğine dikkati çekti.
ÖKSÜZ: TEKSTİL TÜRKİYE’NİN BEL KEMİĞİ
İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Ahmet Öksüz ise, tekstil sektörünün Türkiye ekonomisindeki yeri ve önemine değinerek; “Tekstil Türkiye’nin bel kemiği. Uzun bir aradan sonra ihracatta yeniden birinciliğe yerleştik. Türkiye tekstilde en fazla dış ticaret fazlası veren ülke. Bu kadar değerli bir sektörümüz varken tekstille ilgili tarihi mirasımıza sahip çıkmak gerekiyordu. Projeye emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bu projeye hep birlikte sahip çıktık. Amacımız kültürümüzü koruyarak yaşatmak ve ticari hale de dönüştürmek.” dedi.
Yereldeki geleneksel dokuma faaliyetlerini TBB aracılığıyla desteklemeyi ve proje kapsamında Anadolu'da tespit edilen 350 dokumanın tekrar üretime kazandırılmasını amaçlayan projeye TBB’nin yanı sıra İstanbul Beylerbeyi Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü ve İTHİB de katkı ve destek sağlıyor.